Mielőtt írnál...

Az alábbiakat azért foglaltam össze, mert örvendetesen megnőtt az érdeklődés az OlDalok iránt, és egyre több levélre kell válaszolnom. E levelek számát szeretném mérsékelni. Kérlek, figyelmesen olvasd végig, mielőtt a lap alján található mailto-ra kattintasz.

Ez egy dalszöveg- és akkordkíséret gyűjtemény. Mivel erre is alig van időm, nem tervezem, hogy ezen kívül más témakörrel (hang-, kép-, videoanyag, koncertnaptár, on-line lemezeladás, stúdióbérbeadás, hangszerjavítás, zenészek kiközvetítése külföldre, stb.) is foglalkozzam. A honlapon itt-ott fellelhető ezirányú kísérleteket tekintsd üdítő kivételnek.

...és küldenél valamit

Azt a valamit elektronikus formában küldd, tehát file-ban és ne papíron. Nincs időm és tehetségem bepötyögni, ha ezt te megteszed helyettem, azért nagyon hálás leszek. (Kivétel a publikálási engedély a szerzői jog tulajdonosától. Ha ezt küldöd papíron, aláírva, akkor aranyba is foglalom nevedet.)

Kérlek, jelöld az ékezeteket, bárhogyan, csak egyértelműen és helyesen, pl. Pro1sze1ky-ko1dola1s, repu~lo"e'kezet, DOS, Windows, Mac kódolás.

Ha csatolod a levélhez a file-t (attachment), az lehet tetszőleges formátumban (uuencode, BinHex, Mime, 8 bites direkt), megbirkózom vele.

Ha nagyméretű (pl. Word) file-t küldesz, előtte érdemes ARJ-vel, ZIP-pel, gzip-pel stb. tömöríteni. Megjegyzem, számomra a legkönnyebben feldolgozható file formátum a plain text. Ha mégis valam egzotikus szövegformátumot választasz, akkor a dalok legyenek 1 db közös file-ban, ne kelljen tucatnyi *.DOC-valvel vesződnöm.

Ha dalszöveget küldesz, kérlek, az alábbiakat tüntesd fel:

Annak is nagyon örülök, ha csak diszkográfiád van, azaz a fenti pöttyök dalszöveg nélkül. Abból legalább azt fogjuk tudni, hogy mi nincs meg, és hol kellene keresni.

Ha akkordkíséretet is tudsz adni, az maga a pálmás paradicsom. Kérlek, ehhez előbb olvasd el az Útmutató az akkordkísérethez c. hőskölteményt.

A szerzői jogok miatt a küldött anyagot csak akkor fogom publikálni, ha megvan hozzá az engedélyem. Ezért ha hamar viszont akarod látni az olDalokon, amit küldtél, akkor vagy mellékeld ezt is, vagy - ha kellőképpen szerencsés és/vagy lusta vagy - olyan szerzők műveit küldd, akiktől már megvan.

Ha hibát találsz, írd meg, melyik előadó melyik dalában, melyik (hányadik) sort szerinted mire kellene kicserélni. Ha túl sok hiba van egy dalban, inkább küldd el kijavítva az egészet, a fenti kritériumok (ékezetek, stb.) szem előtt tartásával. Ha több dalban is találsz hibát, gyűjtsd össze a hibalistát, és 1 db levélben küldd el.

Hang- és videoanyagot ne küldj, csak az URL-jét, amire hivatkozhatom. Írd meg az időtartamát és a file méretét, ill. RealMedia file esetén - ha van RealServered - a meghallgatáshoz szükséges sávszélességet.

...vagy kérnél valamit

Abból indulj ki, hogy minden rendelkezésemre álló zenei témájú anyagot és információt feltettem a honlapomra, nem titkoltam el előled semmit. Tehát

Ha a fenti jellegű kérdésekre keresed a választ, akkor javaslom, hogy nézz körül a Magyar Internet Index (HuDir) zenei kategóriáiban a http://hudir.hu/hudir/Oktatas._kultura/Muveszet/Zene/ cím alatt. Itt remélhetőleg megtalálod az összes magyar zenei vonatkozású honlapot. Ha pedig kulcsszavak szerint szeretnél keresni, akkor a Heureka kell neked.

Szeretnék legalább egy kicsit következetesnek látszani, tehát ha olyan dalt kérsz, amely nekem szemmel láthatólag megvan, csak szerzői jogi akadályok miatt nem publikálom, akkor megkeményítem szívem és nem fogom neked elküldeni magánlevélben sem. Még akkor sem, ha az egész nyári tábor ezért eseng, hogy legyen mit zengeni a tábortűz körül. És még akkor sem, ha kisdobos becsszóra nem fogod megmutatni senkinek, még saját magadnak sem.

Annyi kiskaput azért hagyok, hogy a "tiltott" daloknál is feltüntetem, hogy honnan/kitől származnak. (Ezt akkor fogom megszüntetni, ha az illetők panaszkodnak, hogy elárasztják őket a kunyeráló levelek. Figyelem! Ha a forrás Umann Kornél, akkor a feladatot visszavezettük az előző bekezdésre...)

Ha bármilyen gondod van, amelyet a fent leírtak ellenére szerinted én tudok orvosolni, írj bátran.

Üdv
Umann Kornél <mailto>


Előadók - Útmutató - Szerzők - Jogok - Umann Kornél

Ha hibát találsz, vagy ki tudod egészíteni az anyagot, kérlek, írd meg!